Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.

Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.

Zamknij

ProBio Zdrowie

Produkty probiotyczne dla ludzi:



Dlaczego probiotyki są nam potrzebne?
Ludzie od dawien dawna spożywają pokarmy zawierające probiotyki, czyli pozytywną mikroflorę. Już w czasach starożytnych dopatrywano się korzystnych właściwości zdrowotnych żywności powstającej w procesach fermentacji: kiszona kapusta i ogórki, zsiadłe mleko, kefir, jogurt, twaróg. Pliniusz Starszy, rzymski pisarz i przyrodnik, polecał spożywanie fermentowanych napojów z mleka w dolegliwościach żołądkowo-jelitowych. Polecano je również w problemach skórnych (zakażeniach, oparzeniach). Dopiero w XX wieku rosyjski uczony I. Miecznikow znalazł naukowe dowody na korzystne oddziaływanie bakterii fermentacji mlekowej na zdrowie i długość życia.

  Dzisiaj już wiadomo, że do najważniejszych właściwości probiotyków zaliczyć można:

  • przywracanie właściwego składu mikroorganizmów jelitach,
  • hamowanie rozwoju szczepów, będących przyczyną różnych schorzeń,
  • łagodzenie przebiegu i skracanie czasu trwania biegunek bakteryjnych i wirusowych, wywołanych min. przez rodzaje: Salmonella, Shigella, Escherichia coli czy rotawirusy,
  • łagodzenie przebiegu biegunek poantybiotykowych i popromiennych,
  • udział w likwidowaniu nietolerancji laktozy,
  • obniżanie poziomu cholesterolu,
  • normowanie motoryki jelit i pracy wątroby,
  • wspomaganie mechanizmów obronnych człowieka i zwierząt,
  • łagodzenie objawów alergii,
  • aktywność przeciwnowotworowa (stymulacja układu immunologicznego i hamowanie mikroorganizmów kancerogennych),
  • neutralizacja związków rakotwórczych (nitrozoamin, azobarwników, mikotoksyn czy pirolizatów aminokwasów).

   Tylko wnikliwa ocena naturalnej mikroflory, zasiedlającej organizm człowieka, pozwala zrozumieć istotę znaczenia probiotyków. Mikroorganizmy są wszędobylskie, dlatego też występują w znacznej ilości na częściach ciała, mających bezpośredni kontakt z otoczeniem: skóra, włosy, jama ustna. Przebywają również w głębszych strefach organizmu: górne drogi oddechowe, dolne odcinki układu moczowo-płciowego. Najobficiej jednak występują w przewodzie pokarmowym, gdzie mogą osiągnąć łączną liczbę 10 do potęgi 14. Mikroflora przewodu pokarmowego jest bogata gatunkowo, gdyż może w niej występować nawet kilkaset różnych gatunków, należących głównie do beztlenowców. Przyjmuje się, że u zdrowych ludzi pałeczki kwasu mlekowego stanowią 30% drobnoustrojów jelitowych. Różnorodność mikroorganizmów, ich ilość i potencjał katalityczny, może nieść pozytywne jak i negatywne skutki dla zdrowia.
Niestety obecnie w diecie człowieka dominują produkty ubogie w naturalną, probiotyczną mikroflorę: produkty utrwalane termicznie (gotowane, smażone, pieczone …) i utrwalane chemicznie (konserwowane chemicznie). Do pozostałych czynników destabilizujących równowagę mikroflory przewodu pokarmowego (oraz innych elementów organizmu) zaliczyć możemy:
  • zanieczyszczenie wody i żywności substancjami toksycznymi,
  • leczenie antybiotykami,
  • radioterapia,
  • infekcje wirusowe,
  • niewłaściwy sposób żywienia (choroby cywilizacyjne),
  • stresy psychiczne,
  • zły stan zdrowia (np.: stany chorobowe jelit),
  • cechy osobnicze człowieka,
  • zmiany w perystaltyce i wydzielaniu żółci (sole żółciowe hamują rozwój bakterii),
  • zabiegi operacyjne w obrębie przewodu pokarmowego.


Zjawiska te stwarzają możliwość rozwoju drobnoustrojom obcym, w tym również chorobotwórczym. Charakterystycznym efektem przyjmowania antybiotyków jest redukcja liczby bakterii wrażliwych, z jednoczesnym nadmiernym wzrostem bakterii antybiotyko- opornych (np. Clostridium difficile), przez co zwiększa się ryzyko biegunek. Po zaprzestaniu działania czynnika wpływającego destrukcyjnie na mikroflorę jelitową potrzeba zwykle kilku tygodni (!), aby jej skład i funkcjonowanie uległo właściwemu odtworzeniu.
Przyjmuje się, że dieta bogata w fermentowane produkty mleczne, zabezpiecza optymalną ilość mikroorganizmów korzystnych dla zdrowia człowieka. Niemniej jednak występują określone sytuacje, w których należy stosować dodatkową suplementację mikrobiologiczną. Obecne na rynku preparaty probiotyczne występują w postaci proszków płynów, tabletek, kapsułek i past. Wiele firm na świecie posiada szczepy o właściwościach probiotycznych.
Najbardziej znane, to:
  • Lactobacillus acidophilus LA1,
  • L. acidophilus NCFB 1748,
  • L. acidophilus NFCM,
  • L. acidophilus Gilliland L-1,
  • Lactobacillus casei Shirota,
  • Lactobacillus casei DN 114001,
  • Lactobacillus rhamnosus GG,
  • Lactobacillus gasseri ADH,
  • Lactobacillus reuteri,
  • Lactobacillus johnsoni La1,
  • Lactobacillus plantarum 229V,
  • Bifidobacterium animalis spp. lactis BB12,
  • Bifidobacterium animalis spp. lactis DN 173 014,
  • Bifidobacterium longum BB 536,
  • Bifidobacterium bifidum H1,
  • Enterococcus faecium K77D

Właściwości wybranych szczepów probiotycznych:
  1. L. reuteri (własność Bio-Gaja) – stosowany w produkcji jogurtu GAJO. Syntetyzuje kwas mlekowy i octowy, które w połączeniu działają silnej antybakteryjnie i antypleśniowo. Produkuje reuterynę hamującą rozwój bakterii Listeria, Salmonella, Escherichia, Campylobacter, Staphylococcus i wiele innych.
  2. L. rhamnosus GG (własność Vallo) – ma zdolność zasiedlania przewodu pokarmowego, obniża jego kwasowość, wspomaga rozwój mikroflory autochtonicznej, korzystnie wpływa na układ immunologiczny.
  3. L. acidophilus LA1 (własność Nestle) – zasiedla i obniża kwasowość układu pokarmowego, wspomaga wzrost pozytywnej mikroflory, stymuluje układ immunologiczny, używany do produkcji napojów i twarożków (symbol na opakowaniu Nestle LC1).
  4. L. acidophilus L-1 – ma zdolność obniżania poziomu cholesterolu we krwi. Stosowany w skali przemysłowej do produkcji jogurtu.
  5. L. casei Shirota – wykazuje zdolność kolonizacji jelita cienkiego.

 

Aby dokonać zamówienia przejdź do działu Produkty. Strona automatycznie przekierowuje do sklepu producenta. Tam możesz zapoznać się z aktualną ofertą i zakupić interesujący Cię produkt w cenie z rabatem -10% za rejestrację.

Na stronie obowiązuje zakaz kopiowania całości lub fragmentów tekstu i obrazów bez zgody autora.
Zakaz ustalono zgodnie z ustawą z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych, Dz. U. z dnia 23 lutego 1994 r.
Copyright © 2011-2017 apifarma.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Projekt i wykonanie dotIT