Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.

Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.

Zamknij

ProBio Rolnictwo

W jaki sposób można wykorzystać mikroorganizmy w rolnictwie?

Pożyteczne mikroorganizmy to dobry sposób na zrównoważone rolnictwo. W takim systemie gospodarowania, oprócz konwencjonalnych środków produkcji, wykorzystuje się w dużej mierze środki biologiczne. Takie działanie pozwala na ograniczenie używania „chemii”: sztucznych nawozów, pestycydów, antybiotyków, co przekłada się na uzyskiwanie zdrowszych plonów i ograniczenie skażenia środowiska naturalnego. W uprawie wykorzystuje się przede wszystkim naturalny potencjał gleby i roślin, a w chowie szczególną uwagę przykłada się do profilaktyki chorób i zapewnienia dobrostanu zwierząt.

Możliwości wykorzystania mikroorganizmów w uprawie roślin:
  • szczepienie gleby (regeneracja gleby „zmęczonej”, wspieranie procesów próchnicznych),
  • opryski pogłówne roślin (aktywacja wzrostu i odporności roślin, profilaktyka chorób),
  • zaprawianie materiału siewnego (bioochrona),
  • kompostowanie resztek roślinnych,


Możliwości wykorzystania mikroorganizmów w hodowli zwierząt:
  • dodatek do wody i paszy (zasiedlanie układu pokarmowego, wspomaganie systemu odpornościowego),
  • higiena zwierząt – oprysk/mycie sierści, skóry (eliminacja grzybic i innych chorób skórnych),
  • higienizacja pomieszczeń inwentarskich (neutralizacja uciążliwych zapachów, poprawa stanu sanitarnego),
  • produkcja kiszonek i sianokiszonek,
  • uzdatnianie gnojowicy, obornika, pomiotu.


GLEBA i ROŚLINY

Doglebowe wykorzystanie mikroorganizmów, zwane potocznie szczepieniem gleby, ma na celu zwiększenie w niej ilości pozytywnej mikroflory. Najważniejszym zadaniem tej mikroflory jest udział w podstawowym procesie glebowym, noszącym nazwę „metabolizmu gleby”. Cała masa organiczna, trafiająca do gleby w postaci resztek roślinnych, zostaje przetworzona przez drobnoustroje w nadającą żyzność próchnicę. Ponadto mikroorganizmy w glebie wpływają na:
  • tworzenie struktury gruzełkowatej,
  • uruchamianie makro i mikroelementów oraz nawozów uwstecznionych,
  • poprawę warunków powietrzno-wodnych (większa wodochłonność, lepsze natlenienie gleby),
  • likwidację miejsc zimowania szkodników glebowych (rozkład resztek pożniwnych),
  • wypieranie mikroorganizmów chorobotwórczych dla roślin,
  • detoksykację z pozostałości pestycydów i innych związków szkodliwych.


Korzenie roślin uprawianych w zaszczepionej mikroorganizmami glebie posiadają znaczną ilość włośników, których zadaniem jest pobór składników pokarmowych. Efektem tego jest optymalny wzrost i dobra kondycja rośliny. Doświadczenia pokazują jednak, że zastosowanie preparatów mikrobiologicznych w formie oprysków pogłównych daje jeszcze lepsze rezultaty, a między innymi:

  • zmniejszenie wrażliwości roślin na suszę i przymrozki,
  • zwiększenie odporności roślin na patogeny (odpowiedź systemiczna).


Więcej informacji na ten temat znajdziecie Państwo w dziale „Artykuły” i „Rady specjalisty”. Wskazówki dotyczące dawek i terminów zabiegów zamieszczone są w dziale „Produkty”.


ZWIERZĘTA

Zastosowanie pozytywnej mikroflory w żywieniu i higienizacji daje podwójne korzyści w hodowli zwierząt. Pierwsza korzyść wynika z poprawy efektów produkcyjny i zdrowotnych. Zasiedlanie probiotykami przewodu pokarmowego zwierząt znacząco wpływa na podniesienie strawności składników pokarmowych a co za tym idzie – lepsze wykorzystanie paszy. Jest to szczególnie widoczne w początkowym okresie tuczu zwierząt (tucz wstępny). Doświadczenia naukowe dowodzą, że masa zwierząt karmionych paszą z dodatkiem probiotyków może być od kilku do kilkunastu procent wyższa w porównaniu z kontrolą. Szczególnie zauważalna jest również poprawa efektów zdrowotnych, odznaczająca się:
  • mniejszą liczbą upadków ,
  • mniejszą ilością biegunek i lżejszym ich przebiegiem,
  • ograniczeniem grzybic i innych chorób skóry,
  • ograniczeniem ilości komórek somatycznych w mleku,
  • wyższą odpornością zwierząt na choroby (wzrost odporności śluzówki jelit na atak mikroorganizmów chorobotwórczych).


Druga korzyść stosowania probiotyków wynika z uszlachetniania odchodów (obornika, gnojowicy, pomiotu) oraz poprawy warunków sanitarnych w pomieszczeniach inwentarskich i w ich sąsiedztwie. Pożyteczna mikroflora z przewodu pokarmowego dostaje się wraz z odchodami do obornika i gnojowicy, dzięki czemu procesy pozytywnej fermentacji zachodzą w tych produktach o wiele szybciej i efektywniej. Skutkiem tego jest uzyskanie bezpiecznego i bogatego w składniki odżywcze nawozu organicznego. Obniżeniu ulega również emisja związków odorowych.

Więcej informacji na ten temat znajdziecie Państwo w dziale „Artykuły”. Wskazówki dotyczące dawkowania preparatów zamieszczone są w dziale „Produkty”.
Na stronie obowiązuje zakaz kopiowania całości lub fragmentów tekstu i obrazów bez zgody autora.
Zakaz ustalono zgodnie z ustawą z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych, Dz. U. z dnia 23 lutego 1994 r.
Copyright © 2011-2017 apifarma.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Projekt i wykonanie dotIT