Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.

Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.

Zamknij

My kontra pszczołogedon

 

   W temacie ginących masowo pszczół wypowiedział się  już chyba każdy naukowiec  z dziedziny pszczelarstwa. Wszystkie liczące się na rynku czasopisma, nie tylko o tematyce pszczelarskiej, zamieszczały już obszerne artykuły dotyczące tej kwestii. Odnosząc wrażenie, że wszystko już zostało powiedziane, zastanawiam się dzisiaj ile to „pary poszło w gwizdek” i jakie to miało przełożenie na rzeczywiste działania mające na celu ratowanie świata … tak, świata, bo przecież od pszczół uzależnione jest życie znakomitej większości roślin, ludzi i zwierząt. 

 

   O ile działania zwiększające świadomość ludzi są konieczne i bardzo potrzebne, to ich moc sprawcza ma niewielkie znaczenie w kontekście potrzeb wynikających z powagi sytuacji, z jaką mamy obecnie do czynienia. Jeszcze do niedawna w Polsce funkcjonowało 2,5 miliona rodzin pszczelich. Na dzień dzisiejszy ich liczbę szacuje się na 1-1,2 mln, co stanowi połowę naszych możliwości. Są lata, kiedy populacja po zimie kurczy się o 30-50%. W naszej Ojczyźnie udaje się w ciągu sezonu odbudować część strat i dzięki temu możemy czuć się bardziej bezpieczni, niż na przykład pszczelarze z USA i innych krajów wysoko rozwiniętych, gdzie mówi się już bez ogródek o katastrofie czy „pszczołogedonie”. Niewątpliwie jednak musimy stale poszukiwać nowych rozwiązań, dzięki którym sytuacja pszczół na świecie będzie ulegała poprawie, gdyż jest to w interesie każdego mieszkańca naszej planety bez względu na wiek, pochodzenie czy stan majątkowy. Żywność stanowi podstawę egzystencji wszelkich ekosystemów, bez niej jesteśmy skazani na śmierć a w przypadku ludzi nagły brak nowego pożywienia może spowodować wyginiecie naszego gatunku w przeciągu kilku lat.

 

   Stojąc w przededniu końca świata (zacznijmy nazywać sprawy po imieniu), zastanawiamy się jak uchronić nas samych oraz przyszłe pokolenia przed niechybną zagładą. Potrzebujemy nieustającej, wytężonej, wspólnej pracy naukowców i praktyków, która  zaowocuje nie tylko stwierdzeniem faktu, że jest źle, ale również przyniesie konkretne rozwiązania, projekty, zarządzenia, akcje i preparaty, które realnie przyczynią się do zatrzymania eskalacji problemu. Na rynku polskim od roku 2009 firma Probiotics Polska wraz z pszczelarzami z rejonu dolnego śląska rozpoczęła projekt wdrażania preparatów pro biotycznych w gospodarce pasiecznej. Konsekwencją wspólnych prac, testów i zebranych pozytywnych wyników było wprowadzenie na rynek dwóch mikrobiologicznych mieszanek uzupełniających dla pszczół – ApiFarmy i ApiBioFarmy. Biorąc pod uwagę ogromne znaczenie pożytecznych mikroorganizmów w życiu pszczół należy zaznaczyć, że warunkują one nie tylko prawidłowe funkcjonowanie ale i odporność rodzin pszczelich, bowiem wzajemne relacje pomiędzy mikroflorą szkodliwą a pożyteczną w zasadniczy sposób wpływają na zdrowy rozwój rodziny pszczelej i decydują o jej sile. Analizując mikroflorę przestrzeni ula i gniazda, jak i pojedynczego osobnika dostrzeżemy, że mikroorganizmy pożyteczne pozostają z pszczołami w stałej kooperacji. Pszczoła, a raczej treść jej jelit, jest doskonałym , obfitującym w pożywienie miejscem do rozwoju dla drobnoustrojów, które nie pozostają dłużne swoim gospodarzom.  Odwdzięczają się zakwaszaniem treści jelit, co bardzo utrudnia rozwój patogenom chorobotwórczym. Dodatkowo bakterie kwasu mlekowego w drodze konkurencji z wrogami o przestrzeń i o pokarm (kompetycja i antybioza bakteryjna), wydalają inne substancje hamujące rozwój przeciwnika: bakteriocyny, nadtlenek wodoru, czy choćby alkohol etylowy. Substancje te zabezpieczają pszczołę, stanowiąc naturalną barierę dla wielu chorób. Poza tym bakterie kwasu mlekowego, które stanowią główną grupę pożytecznych mikroorganizmów w życiu pszczoły, pełnią wiele innych funkcji w jelicie. Produkują witaminy potrzebne dla pszczół (głównie z grupy B) i produkują enzymy poprawiające strawność pokarmu. Istotną z punktu widzenia obecnych zagrożeń środowiskowych wydaje się być również funkcja pozwalająca mikroorganizmom pożytecznym na detoksykację niektórych składników szkodliwych. Szczególny problem stanowią jak wiadomo pestycydy i szeroko pojęta chemia wykorzystywana w procesach przemysłowych, rolnictwie i naszych gospodarstwach domowych. Pszczoły są w pewnym sensie doskonałymi indykatorami skażenia środowiska, ponieważ występuje zasadnicza zależność pomiędzy stanem ekosystemu a skażeniem organizmów pszczół i ich produktów. Niemniej jednak, co ciekawe, badania laboratoryjne pokazują, że stężenie toksycznych substancji w głównym produkcie pszczelim, którym jest miód, jest średnio o 30 procent mniejsze niż ich stężenie w nektarze pobieranym przez pszczoły z roślin. Część z tych substancji podlega przy udziale pożytecznej mikroflory biochemicznym transformacjom, dzięki którym tracą swój szkodliwy charakter, a część zostaje skumulowana w naturalnym filtrze, czyli  organizmie pszczoły. Poza obszarem jelita bakterie kwasu mlekowego pełnią jeszcze jedną, bardzo istotną funkcję: zabezpieczają pyłek (białkowy pokarm pszczół) na okres zimowli. Pszczoły po przyniesieniu zebranego z kwiatów pyłku do ula, nawilżają go w pierwszej kolejności swoją śliną, następnie układają w komórkach, dociskają głową. Wypierają w ten sposób nadmiar powietrza, dzięki czemu stwarzają dogodne warunki dla rozwoju bakterii kwasu mlekowego.  Na koniec pokrywają pyłek cieniutką warstwą miodu. Zachodzący w pyłku proces fermentacji mlekowej, zwany potocznie kiszeniem, zabezpiecza go na długie miesiące oraz poprawia strawność pierzgi (ukiszony pyłek). Dodatkowo kwas mlekowy i inne kwasy organiczne, które powstają w procesie fermentacji poprawiają walory smakowe tego pokarmu i wpływają korzystnie na tempo jego poboru.

 

   Preparaty ApiFarma i ApiBioFarma powstały z myślą odtwarzania i przywracania prawidłowej mikroflory rodzin pszczelich, która została utracona bądź zniekształcona przez zanieczyszczone środowisko oraz inne preparaty stosowane do ochrony pszczół. Oprócz mikroorganizmów i ich metabolitów preparaty te zawierają zioła, których zadaniem jest poprawa procesów trawiennych, wspomaganie walki z organizmami chorobotwórczymi i wspieranie odporności rodzin. Probiotyki te  wykorzystywane są jako dodatki do wody, syropów, inwertu i ciasta. Poza tym dużą popularnością wśród pszczelarzy cieszą się zabiegi higienizacyjnych oprysków z zastosowaniem ApiFarma i ApiBioFarma. Takiej higienizacji poddaje się wnętrze ula wraz z ramkami i pszczołami, zewnętrzne powierzchnie ula, szczególnie wylotki oraz całe pasieczysko. Zabiegi powtarza się kilka razy w sezonie, a dawki i częstotliwość należy dobierać indywidualnie, w zależności od potrzeb i sposobu gospodarowania pasieką. Ważną kwestią są zasady prawidłowego stosowania probiotyków, z którymi należy się zapoznać przed ich zastosowaniem.

 

   Według doniesień niektórych naukowców, którzy szukali przyczyny masowego ginięcia pszczół, treści jelit padłych osobników są jałowe. Należy zatem przypuszczać, że kiedyś Ci sami naukowcy dojdą do wniosków, które wobec powyższego nasuwają się same. Czekam na to cierpliwie. Zanim to jednak nastąpi zachęcam (usilnie proszę!) o niewielki wkład w ratowanie świata, który może polegać choćby na sadzeniu roślin miododajnych i pyłkodajnych wokół swoich domostw i obiektów użyteczności publicznej oraz na wszelkich możliwych skwerach i nieużytkach. Tym samym zapewniamy pokarm dla owadów strategicznych dla przetrwania naszej planety, ale również przyczyniamy się do upiększania naszego - bardzo ostatnio szarego świata. Jako dietetyk, oraz jako matka trojga dzieci zachęcam również do częstego spożywania miodu i pyłku, które nie dość, że  są smaczne, to również bardzo zdrowe. Według danych GUS miesięcznie spożywamy zaledwie około 5 łyżeczek miodu, co jest skandalem w odniesieniu do tego, że dzięki Bogu żyjemy jeszcze w krainie mlekiem i miodem płynącej.

 

Mgr inż. Wanda Huk

Technolog Żywności o spec. Technologia Fermentacji i Mikrobiologia Żywności, Dietetyk, Licencjonowany Doradca Probiotechnologii, współautorka preparatów ApiFarma i ApiBioFarma

Na stronie obowiązuje zakaz kopiowania całości lub fragmentów tekstu i obrazów bez zgody autora.
Zakaz ustalono zgodnie z ustawą z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych, Dz. U. z dnia 23 lutego 1994 r.
Copyright © 2011-2018 apifarma.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Projekt i wykonanie dotIT